Swipe to the right

Het stroomverbruik van een waterbed

Het stroomverbruik van een waterbed
2 months ago Geen opmerkingen

Er wordt vaak gesuggereerd dat waterbedden veel energie verbruiken. Echter, onterecht! Want hoeveel stroom verbruikt een waterbed nou werkelijk?

De verwarring ontstaat meestal door het feit dat de waterbedverwarming permanent is aangesloten op het elektriciteitsnet. Maar, deze gebruikt slechts af en toe (gedurende de verwarmingsfase) voor een korte duur elektriciteit, om het water constant op de juiste temperatuur te houden. Nadat de ingestelde temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat zichzelf direct weer uit.

Gemiddeld kunt u uitgaan van een verbruik van ca. 1,32 kWh per dag. Dit staat ongeveer gelijk aan het koken van uw dagelijkse eitje voor het ontbijt. Niks geen schrikbarend energieverbruik dus!

Het effect van het type waterbed op het energieverbruik

Het stroomverbruik van een waterbed is lichtelijk afhankelijk van het type dat u gekozen heeft. Een hardside waterbed isoleert over het algemeen minder goed dan een softside. Daarnaast bestaan ze meestal uit meer water, waardoor er meer stroom benodigd is om het geheel verwarmd te krijgen.

Het hardside watermatras ligt net als de softside in een ombouw. Echter wordt een softside matras nog eens extra omsloten tussen foamranden.

Er is dus wel degelijk een verband tussen het type waterbed en het verbruik, echter is dit in totaal enkel op kleine schaal terug te vinden.

Het effect van de matrasgrootte op het energieverbruik

De afmetingen van uw watermatras heeft uiteraard effect op het verbruik dat het nodig heeft. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid water het element moet verwarmen. Bespaar echter niet op de energie door een kleinere afmeting te kiezen. Dit heeft hoge consequenties voor het kwaliteitsniveau en het comfort dat een waterbed u kan bieden. Zeker in relatie tot de besparing die u dan doet, is dit een verkeerde besparing. Voor de optimale ligging dient u namelijk voldoende water rondom het lichaam te hebben. Bij een te klein waterbed loopt u dan het risico met ofwel uw voeten of het hoofd op de foamranden te eindigen. En dat slaapt niet lekker!

Het effect van een mono- en duo-verwarmingselement op het energieverbruik

Naast het type waterbed en de afmetingen van het matras, heeft men ook nogal eens de illusie dat het energieverbruik kan verschillen tussen een matras met één of meerdere verwarmingselementen. Zo maakt een mono-waterbed namelijk gebruik van een enkel verwarmingselement, waar een duo-waterbed gebruik maakt van twee losse elementen. Echter is het verbruik in energie van beide matrassen gelijk toch vrijwel gelijk.

Waterbedverwarming

Het enige extra voordeel van een Duo-systeem is dat u de twee matrassen individueel op een persoonlijk gewenste temperatuur kunt instellen. Daarnaast zijn de matrassen vaak sneller op temperatuur, doordat ieder element een kleinere oppervlakte hoeft te verwarmen.

Een comfortabel waterbed temperatuurinstelling

Bij het instellen van de temperatuur van uw waterbed, is de aanbevolen waarde rond de 27 °C. Dit komt over het algemeen overeen met de temperatuur van onze huidoppervlakte, die even constant is als de temperatuur in ons lichaam (37 °C). Het voorverwarmde watermatras geeft ons op deze manier precies de temperatuur de comfortabele temperatuur waarbij je het lekkerst in slaap kunt dommelen.

Het “warm bibberen”, zoals velen vrouwen vaak doen in bed, behoort hiermee dus zo goed als tot het verleden. Net als het overmatig zweten, waar veel mannen vaak last van hebben.

Mocht u toch liever het bed een aantal graden warmer of kouder hebben dan uw partner, geeft ons systeem u de mogelijkheid de temperatuur individueel voor elk matras in te stellen. Zo slaapt u altijd in een klimaat die past bij uw wensen en kunt u deze gemakkelijk bijstellen.

De combinatie van water en elektriciteit bij een waterbed

Net als uw wasmachine, koffiezetautomaat of vaatwasser, heeft ook uw waterbed een goede interactie tussen stroom en water. Zo is bijvoorbeeld de verwarming onder andere beveiligd met veiligheidsfolie op de bodemplaat van het waterbed. Dit sluit contact tussen water en het element volledig uit. Daarnaast zijn alle verwarmingstoestellen meervoudig beveiligd, geïsoleerd en waterdicht gemaakt volgens de IP 67 regels en gecertificeerd volgens de TÜV-Süd GS veiligheidsnormen. U bent daarmee dus gegarandeerd van een compleet veilig waterbed!

De warmte van uw waterbed

De juiste gradatie (natuurlijk aanvoelende) warmte heeft een ontspannende werking. Het geeft een gevoel van geborgenheid en zorgt daarmee voor een goed humeur. Deze natuurlijke temperatuur speelt om deze reden dan ook een van de meest lijdende rollen in het comfort dat een waterbed biedt.

Toch heeft iedereen een eigen persoonlijke voorkeur voor de precieze temperatuur van deze “warmte”. Zo kan een zomer met een comfortabele 25°C in de schaduw veranderen in een gevoelsmatige oncomfortabele hitte, wanneer de temperatuur zelfs maar met een halve graad (wordt) verhoogd.

De lage gradaties waarin u onze verwarmingselementen hoger of lager kunt zetten, zorgen er daarom voor dat er altijd een klimaatinstelling is waarbij u zich goed voelt.

Posted in: Algemene informatie