Het stroomverbruik van een waterbed

Het stroomverbruik van een waterbed

Er wordt vaak gesuggereerd dat waterbedden veel energie verbruiken. Echter, onterecht! Want hoeveel stroom verbruikt een waterbed nou werkelijk?

De verwarring ontstaat meestal door het feit dat de waterbed verwarming permanent is aangesloten op het elektriciteitsnet. Maar, deze gebruikt slechts af en toe (gedurende de verwarmingsfase) voor een korte duur elektriciteit, om het water constant op de juiste temperatuur te houden. Nadat de ingestelde temperatuur is bereikt, schakelt de thermostaat zichzelf direct weer uit.

Stroomverbruik waterbed

Gemiddeld kunt u uitgaan van een verbruik van ca. 1,5 kWh per dag. In onderstaande tabel staan de kosten vermeld. De vermelden kWh prijzen zijn berekent met het gemiddelde tarief (23 cent per kWh) per 1 mei 2021.

Tijd van het jaar Verbruik per dag Kosten per dag Kosten per maand

Winter

2,1 kWh

€0,48

€14,60

Herfst/lente

1,5 kWh

€0,35

€10,65

Zomer

0,9 kWh

€0,21

€6,39

Het effect van het type waterbed op het energieverbruik

Een hardside watermatras ligt net als de softside in een ombouw. Echter wordt een softsidematras nog eens extra omsloten tussen foamranden, waardoor de warmte langer behouden blijft. Een hardside watermatras heeft vaak een wat groter oppervlak, waardoor het iets langer duurt om het geheel te verwarmen.

Er is dus wel degelijk een verband tussen het type waterbed en het verbruik, echter is dit in totaal enkel op kleine schaal terug te vinden.

Het effect van de matrasgrootte op het energieverbruik

De afmeting van uw watermatras heeft uiteraard ook invloed op het energieverbruik. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid water dat het element moet verwarmen. Bespaar echter niet op de energie door een kleinere afmeting te kiezen dan u eigenlijk zou wensen. Voor de optimale ligging dient u namelijk voldoende water rondom het lichaam te hebben. Bij een te klein waterbed loopt u dan het risico met ofwel uw voeten of het hoofd op de foamranden te eindigen. En dat slaapt niet lekker!

Het effect van een mono- en duo-verwarmingselement op het energieverbruik

Naast het type waterbed en de afmetingen van het matras, wil men ook nog weleens denken dat het energieverbruik kan verschillen tussen een matras met één of meerdere verwarmingselementen.

Bij een mono-waterbed gebruikt men doorgaans één verwarmingselement en bij een duo-waterbed twee om zo beide (separate) matrassen individueel te kunnen verwarmen. Wanneer men het energieverbruik van deze twee mogelijkheden vergelijkt, dan is het verschil te verwaarlozen.

Waterbedverwarming

Het enige extra voordeel van een Duo-systeem is dat u de twee matrassen individueel op een persoonlijk gewenste temperatuur kunt instellen. Daarnaast zijn de matrassen vaak sneller op temperatuur, doordat ieder element een kleinere oppervlakte hoeft te verwarmen.

Het effect van een waterbed isolatiemat

Wil u dat uw waterbed nog minder stroom gaat verbruiken? Koop dan een waterbed isolatiemat! De zij- en bovenkant van een waterbed worden vaak goed geïsoleerd door de schuimranden en tijk. Aan de bovenkant gaat echter veel onnodige warmte verloren. De oplossing? Plaats een waterbed isolatiemat onder uw waterbedverwarming! U bespaart hiermee tot wel 20% energiekosten en het is beter voor het milieu!

Een comfortabel waterbed temperatuurinstelling

Bij het instellen van de temperatuur van uw waterbed, is de aanbevolen waarde rond de 27 °C. Dit komt over het algemeen overeen met de temperatuur van onze huidoppervlakte, die even constant is als de temperatuur in ons lichaam (37 °C). Het voorverwarmde watermatras geeft ons op deze manier precies de comfortabele temperatuur waarbij je het lekkerst in slaap kunt dommelen.

Het “warm bibberen”, zoals velen vrouwen vaak doen in bed, behoort hiermee dus zo goed als tot het verleden. Net als het overmatig zweten, waar veel mannen vaak last van hebben.

Mocht u toch liever het bed een aantal graden warmer of kouder hebben dan uw partner, dan geeft ons duo-systeem u de mogelijkheid de temperatuur voor beide matrassen individueel in te stellen. Zo slaapt u altijd in een klimaat dat past bij uw wensen.

De combinatie van water en elektriciteit bij een waterbed

Net als uw wasmachine, koffiezetautomaat of vaatwasser, heeft ook uw waterbed een goede interactie tussen stroom en water. Zo is de verwarming onder andere beveiligd met veiligheidsfolie op de bodemplaat van het waterbed. Dit sluit contact tussen water en het element volledig uit. Daarnaast zijn alle verwarmingstoestellen meervoudig beveiligd, geïsoleerd en waterdicht gemaakt volgens de IP 67 regels en gecertificeerd volgens de TÜV-Süd GS veiligheidsnormen. U bent daarmee dus gegarandeerd van een compleet veilig waterbed!

De warmte van uw waterbed

De juiste gradatie (natuurlijk aanvoelende) warmte heeft een ontspannende werking. Het geeft een gevoel van geborgenheid waardoor men gemakkelijk in slaapt valt. Een goede nachtrust draagt mede bij aan een goed humeur.

Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur voor de precieze temperatuur van deze “warmte”. Zo kan een zomer met een comfortabele 25°C in de schaduw veranderen in een gevoelsmatige oncomfortabele hitte, wanneer de temperatuur zelfs maar met een halve graad (wordt) verhoogd. De lage gradaties waarin u onze verwarmingselementen hoger of lager kunt zetten, zorgen er daarom voor dat er altijd een klimaatinstelling is waarbij u zich goed voelt.