Waterbed verwarming carbon of keramiek?

Waterbed verwarming carbon of keramiek?

De aanschaf van een goed waterbed verwarmingssysteem is onontbeerlijk bij de aanschaf van je nieuwe waterbed. In dit artikel geven wij een uitleg over de verschillen tussen de meest verkochte systemen.

Waarom waterbedverwarming kopen?

Het water in je waterbed onttrekt warmte aan je lichaam. Om dit te voorkomen wordt het water in je watermatras verwarmd met verwarmingselementen. Je waterbed wordt ingesteld op je huid temperatuur van ongeveer 27°C. Bij een individueel systeem kun je jouw waterbed precies naar wens aanpassen.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van waterbedverwarming?

Het stroomverbruik is een belangrijk aandachtspunt. Belangrijk is om gebruik te maken van een isolatiemat. Daarnaast heeft de keuze van het verwarmingssysteem invloed op de stroomkosten.

Keramische waterbedverwarming

De Delta-k en Sigma-k keramische waterbedverwarming systemen zijn energiezuinig. Deze systemen zijn aan de onderzijde goed geïsoleerd. Hierdoor kan de warmte aan de bovenzijde goed worden doorgegeven aan je watermatras.

Sigma K

In tegenstelling tot carbon waterbedverwarming kunt u bij de Delta-k keramische waterbedverwarming de thermostaat niet separaat afkoppelen. Dit is wél mogelijk bij de Sigma K waterbedverwarming. De Delta-k is het goedkope alternatief voor de Sigma-k keramische verwarming.

Delta-K Sigma K
Prijs (per stuk) € 75,- € 95,-
Thermostaat afkoppelen Nee Ja
Temperatuur lampje Nee Ja
Temperatuurbereik 24C – 32C 24C – 36C
Netvrijschakeling Nee Nee

Tabel 1: De verschillen tussen Delta-K en Sigma K waterbedverwaming

Carbon waterbedverwarming

Carbon geleidt goed. Hierdoor is er een zeer goede warmteoverdracht mogelijk. Het rendement is bijna 99,9%. Doordat het carbon gelamineerd is tussen 2 lagen polyester is het materiaal flexibel en zeer sterk. Het relatief grote oppervlak van 860 mm x 300 mm draagt bij aan een optimale warmteoverdracht. Carbon Heater systemen behoren tot de zijn efficiënt en besparen energie ten opzichte van traditionele systemen.

Carbon IQ

Constante monitoring waterbed temperatuur

De digitale en analoge besturingen monitoren constant de temperatuur van je watermatras. Wanneer de temperatuur onder een bepaalde grenswaarde komt wordt je waterbed slechts korte tijd verwarmd. Hierdoor wordt er optimaal omgegaan met kostbare energie.

Zeer precieze temperatuurinstelling

Uniek aan de Carbon systemen is de zeer precieze instelling van de temperatuur. Je kunt de IQ Carbon waterbedverwarming met stappen van 0,1.°C instellen. Het Classic systeem is in te stellen in stappen van 0,33 °C. Het bereik van het IQ Carbon waterbed verwarmingssysteem is 24 °C tot 36 °C en het bereik van het Classic waterbed verwarmingssysteem is 25 °C tot 35 °C.

Carbon Digitaal IQ heeft netvrijschakeling

Uniek aan de Carbon Digitaal IQ is de netvrijschakeling. Er wordt geen energie verspilt als de verwarming niet aan staat. Ook zorgt dit er voor dat er totaal geen elektrische en magnetische velden zijn wanneer het systeem niet actief verwarmd. Per definitie zijn bij dit systeem de waarden van elektromagnetische straling zeer laag. Verder bevat dit extra luxe systeem een klok met geïntegreerde wek functie en een herinneringsfunctie voor het bijvullen van het onderhoudsmiddel .

Carbon Classic Carbon Digitaal
Prijs (per stuk) € 129,- € 159,-
Thermostaat afkoppelen Ja Ja
Verlichte display Nee Ja
Temperatuurbereik 25C – 35C 24C – 36C
Netvrijschakeling Nee Ja

Tabel 1: De verschillen tussen Carbon Classic en Carbon Digitaal waterbedverwaming

Conclusie

In principe is zowel keramische waterbed verwarming en carbon waterbed verwarming uitstekend geschikt voor het verwarmen van je waterbed. Het carbon systeem is extra energie-efficiënt door de optimale warmtetoverwacht van het materiaal en het grotere oppervlakte van het element. Verder heeft het Carbon Digitaal IQ een netvrijschakeling waardoor het systeem echt stroomloos is wanneer er geen warme gegenereerd wordt. De temperatuurinstelling van de carbon systemen is zeer precies in te stellen. De prijs van een carbon waterbedverwaming ligt hoger dan de traditionele keramische systemen.