Hoe vervang ik de verwarming van mijn waterbed?

Hoe vervang ik de verwarming van mijn waterbed?

Uw waterbed verwarming vervangen kunt u makkelijk zelf doen. Maar u doet dit niet zomaar eventjes tussendoor. U moet namelijk uw matras volledig leegmaken en verwijderen uit het waterbed. Normaal gesproken gaan waterbed verwarmingen lang mee. Hierover leest u verder in dit artikel. Toch kan het gebeuren dat uw waterbed verwarming op een bepaald moment niet meer degelijk functioneert. Dat moet u het vervangen. U zal uw watermatras moeten laten leeglopen. Pas daarna kunt u de nieuwe waterbed verwarming installeren.

Waterbed Verwarming Vervangen

Hieronder vindt u een stappenplan om uw waterbed verwarming zelf te vervangen

Wat is de levensduur van een waterbed verwarming?

De verwarming van uw waterbed gaat ongeveer even lang mee als uw watermatras, namelijk tussen de 8 en de 10 jaar. Na zovele jaren functioneren de verwarmingselementen niet meer naar behoren en gaan ze meer stroom verbruiken. U moet uw watermatras volledig leegpompen als u uw waterbed verwarming vervangt. Ook uw watermatras is na hetzelfde aantal jaren aan vervanging toe. Daarom raden wij u aan om deze twee onderdelen tegelijkertijd te vernieuwen. Zo hoeft u maar één keer uw watermatras leeg te maken.

Wat heeft u nodig als u uw waterbed verwarming wilt vervangen?

Voor het vervangen wat uw waterbed-verwarming heeft u een waterpomp, een vulset en een ontluchtingspomp nodig. Voor het verwijderen en opnieuw bevestigen van de schuimranden is een boormachine heel praktisch.

Uw waterbed verwarming zelf vervangen

Wilt u zelf uw waterbed verwarming vervangen? U kunt dit makkelijk zelf doen. Hieronder vindt u ons stappenplan om uw waterbed verwarming te vervangen.

1. Het uitschakelen van de verwarming

Trek eerst de stekker van uw waterbed verwarming uit het stopcontact. Ontkoppel de thermostaat van de waterbed verwarming indien mogelijk. Zo gaat het snoer makkelijk doorheen de opening in de tijk.

2. Het watermatras leegpompen

Gebruik voor het leegpompen van uw matras een waterpomp. Het matras wordt met deze pomp voor 100% leeggepompt en vacuüm gezogen. Zo verschuiven de stabilisatiematten niet. Bij een duo-systeem is het aangeraden om beide matrassen tegelijkertijd leeg te maken. U vindt meer details in onze instructies voor het leegpompen van uw watermatras.

3. Het opvouwen en het verwijderen van uw watermatras

Nu vouwt u het matras op: maximaal drie keer dubbel. Til het uit het bed en leg de watermatrassen apart en let erop dat ze niet kunnen beschadigd worden.

4. Het verwijderen van de veiligheidsvoering

Indien nodig verwijdert u nu de veiligheidsvoering van de schuimranden. Vouw de voering op. Het is ook mogelijk dat u de schuimranden dient te verwijderen, dit afhankelijk van uw type waterbed. Meer details hierover vindt u in de handleiding die specifiek voor uw bed is opgesteld.

Nu verwijdert u de te vervangen verwarmingselementen. Haal hiervoor het snoer doorheen de opening in de tijk. Plaats nu de nieuwe verwarming. Als het kan ontkoppelt u de thermostaat van uw nieuwe verwarmingselementen. Op die manier kan het snoer makkelijker doorheen de opening van de tijk gehaald worden.

Vervolgens stopt u de stekker van de verwarming in het stopcontact. Test nu of de verwarmingselementen warm worden. Worden deze warm en hebt u de verwarmingselementen op de juiste plaats gelegd? U kunt dan de verwarming uitschakelen en verder gaan met het opbouwen van uw waterbed.

5. Het plaatsen van de veiligheidsvoering

Het is mogelijk dat u de schuimranden weer moet bevestigen. Dit is afhankelijk van het type waterbed dat u heeft. Voor meer details kunt u de handleiding raadplegen die speciaal voor uw type waterbed is opgemaakt. Vouw de veiligheidsvoering volledig rond de hoeken van het bed en bevestig de voering.

6. Het plaatsen van uw watermatras

In geval u een duo-systeem heeft, plaatst u eerst de thermische scheidingswand. Daarna legt u de matrassen in het waterbed. De vultuit moet zich aan het voetenuiteinde van het bed bevinden. Voor het bepalen van de linker- en rechterkant van uw bed, gaat u aan het voeteneinde staan en kijkt u richting hoofdeinde.

7. Het vullen van uw watermatras

U vult uw watermatras door middel van het vulset. Dit is bij uw waterbed geleverd. Bij het vullen gebruikt u bij voorkeur handwarm water. Op die manier heeft het water niet zo veel tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. Meer details vindt u in ons stappenplan om uw waterbed te vullen.

8. Het ontluchten van uw watermatras

Als laatste stap gaat u uw watermatras ontluchten. Telkens een matras gevuld wordt, komt er een beetje lucht in het matras terecht. Gebruik hiervoor de ontluchtingspomp. Door te ontluchten vermijdt u dat u klotsgeluiden krijgt. Ontluchten voorkomt ook dat schimmels en bacteriën zich gaan ontwikkelen in uw matras.

Handleiding

Indien u meer wilt weten over het vervangen van de waterbed verwarming, kunt u op onze website de uitgebreide installatie en installatietips vinden. Dit vindt u voor elke waterbed verwarming.

Hoe bespaart u op uw energiekosten voor uw waterbed verwarming?

Het is aan te raden om uw waterbed verwarming tussentijds niet uit te schakelen. Zo bespaart u op uw energiekosten. Het is namelijk niet nodig om bijvoorbeeld ’s ochtends of tijdens uw vakanties uw waterbed verwarming uit te schakelen. Het uitschakelen van de verwarming heeft als gevolg dat de watertemperatuur zeer snel daalt. Als u daarna de verwarming opnieuw inschakelt, is er veel energie nodig om het water terug tot op de ideale temperatuur te krijgen. Op deze manier zal de verwarming veel meer stroom verbruiken dan wanneer u de waterbed verwarming gewoon laat aanstaan.

Wat u wel kunt doen als u voor langere tijd afwezig bent, is de temperatuur van de waterbed verwarming een paar graden lager instellen. Leg daarbij een deken over het waterbed. Zo behoudt het waterbed zo veel mogelijk zijn temperatuur. Dekens zijn namelijk goed isolerend.

Indien u meer wilt weten over het energieverbruik van uw waterbed verwarming, ga dan even lezen in onze blog over de energiekosten voor uw waterbed verwarming. Ga ook eens kijken naar de ideale temperatuur voor een waterbed.

Besteedt u het vervangen van uw waterbed verwarming liever uit?

Als u het niet echt ziet zitten om uw waterbed verwarming zelf te vervangen, dan kunt u dit overlaten aan een expert. De montageservice kan u hierin perfect helpen. De monteurs zullen uw verwarmingselementen vakkundig vervangen en geven u graag een aantal tips. Zo gaat uw waterbed langer mee.

Heeft u nog vragen over het vervangen van uw waterbed verwarming? Contacteer ons en onze experts helpen u in het vervangen van uw verwarmingselementen.