Het beste matras bij een hernia

Het beste matras bij een hernia

Voor mensen met rugklachten is een goed (afgesteld) bed van essentieel belang. Dat geldt zeker ook voor mensen met een hernia. Een hernia ontstaat vaak doordat men langdurig een bepaalde (verkeerde) lichaamshouding aan houdt. Hernia verschijnselen worden veroorzaakt doordat uw wervels tegen zenuwen aandrukken en deze daarom bekneld raken. Hierdoor ontstaat veel pijn in de rug en nek, en kan vaak ook uitstralen naar de benen.

De meeste hernia’s ontstaan dan ook in de onderrug, tussen de 4e en de 5e lendenwervel. Een verkeerde houding of overbelasting zijn veelvoorkomende oorzaken van herniaklachten. Echter hebben ook slechte voeding, overgewicht en het verouderingsproces in het algemeen een duidelijk effect op het ontstaan van deze klachten.

Tijdens beweging is de kans op het ontstaan van een hernia het kleinst. Echter, aangezien men gemiddeld 6-8 per nacht slaapt, kan uw slaaphouding dus een erg grote invloed hebben op de vorming van een hernia. Het vinden van het juiste matras is daarom erg belangrijk voor de gesteldheid van uw rug.

Het is belangrijk dat het bed u tijdens uw slaap het lichaam goed ondersteund op de plekken waar zich de meeste drukpunten voordoen. Deze drukpunten zijn afhankelijk van de houding waarin u slaapt en/of in slaap valt. Hierbij kan het vinden van het juiste type matras een grote rol spelen.

Het kiezen van het juiste matras is erg persoonlijk. Het is daarom belangrijk om uw slaaphouding te nemen als startpunt in uw zoektocht naar het geschikte type matras. Verdiep u dus eens in de verschillende matrassen die wij u kunnen bieden, om erachter te komen welke het beste bij u en uw slaapgedrag past.

Slapen op een waterbed

Een veelgemaakte fout tijdens het kiezen van het juiste matras voor mensen met herniaklachten, is dat ze de meeste baat hebben bij een stevig matras. Een hard matras kan echter juist de ideale stand van de wervelkolom in de weg staan. In plaats daarvan wordt vaak een waterbed geadviseerd. Een watermatras zorgt namelijk voor een hoge stabilisatie en is druk verlagend, terwijl het toch de juiste ondersteuning geeft op de plekken waar dit benodigd is. Door de ligging van het matras blijft uw ruggenwervel in de S-curve, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht over alle ledematen. Hierdoor raken zowel u rug, hoofd en nek niet overspannen en ervaart u daarom de minste last van dergelijke klachten.